Motto: “Adu-ți aminte când ești tânăr că vei fi și tu odată bătrân”-  Menandru

În contextul social actual, în care interacțiunea interpersonală este tot mai redusă, solidaritatea și empatia ating un nivel tot mai scăzut, ne-am propus cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, ca prin Proiectul „Adoptă o bunică de 8 Martie”  să aducem un plus de speranță, de bucurie și seninătate doamnelor vârstnice  din cămin, sensibilizând elevii de liceu, în primul rând cu prezența acestora în colectivul Căminului pentru Persoane Vârstnice,  provocându-i ulterior, să găsească resurse în a fi creativi, atenți și sensibili.

Observăm o separare tot mai mare între generații, tineri și vârstnici, comunicarea dintre aceștia realizându-se cu dificultate datorită transformărilor ideologice, fragmentarea aceasta simțindu-se și la nivelul implicării sociale, cu precădere, vârstnicii resimțind acut singurătatea și distanțarea celor tineri.

Persoanele vârstnice din cămin, în contextul separării de familie sau în lipsa uneia, fiind adesea copleșite de singurătate, duc dorul unei atenții, a unui mic gest de suflet din partea semenilor din comunitate.

De asemenea, educarea și cultivarea empatiei  tinerilor față de persoanele vârstnice este absolut necesară prin conștientizarea respectului față de această categorie a societăți.

Partenerii acestui proiect au fost Direcția de Asistență Socială prin Căminul pentru Persoane Vârstnice și Seminarul Teologic Liceal „Dumitru Stăniloae” Brașov. Cele 55 de bunicuțe din cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice și elevii Seminarului Teologic Liceal Dumitru Stăniloae Brașov au fost deopotrivă beneficiarii direcți ai proiectului.

Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de două săptămâni, iar din calendarul activităților amintim:

  • Diseminarea informațiilor privind existența persoanelor vârstnice în cadrul căminului și nevoile acestora prin prezentarea în cadrul unei întâlniri între reprezentantul Căminului pentru Persoane Vârstnice și elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Dumitru Stăniloae” a unor aspecte punctuale despre instituție și viața vârstnicilor în centru;
  • Realizarea unei întâlniri în rândul elevilor – brainstorming – în vederea găsirii unor soluții/ propuneri de idei, care să vină în întâmpinarea nevoilor persoanelor vârstnice, în limita posibilităților adolescenților;
  • Prezentarea ideii adoptate de comun acord de către elevii și cadrele didactice ale Seminarului Teologic de a marca într-un mod aparte Ziua Internațională a Femeii pentru grup de persoane vizat;
  • Derularea activităților necesare creării unui mic dar de către elevi, cu scopul de a surprinde în mod plăcut doamnele rezidente în cămin;
  • Dăruirea acestor cadouri doamnelor din comunitatea de vârstnici cu ocazia zilei de 8 Martie.

Considerăm că  activitățile desfășurate în cadrul proiectului și-au atins scopul propus, fapt rezultat din imaginile surprinse pe parcursul proiectului, dar și din feedback-urile  primite, atât de la elevii  Seminarului Teologic Liceal „Dumitru Stăniloae” – Brașov, cât și de la doamnele găzduite în cămin:

Am citit pe chipul bunicuțelor bucurie, când am vorbit cu ele. Au fost momente frumoase, pline de emoții și abia aștept să revin ca voluntariat acolo.”   Elevă, Daria B.

A fost minunat la bunicuțe! Mi-ar plăcea să repet experiența asta la nesfârșit! Am cunoscut niște bunicuțe simpatice și drăguțe, pe care cu siguranța o să le mai vizitez!! Mă bucur enorm de mult că am avut ocazia să particip la această activitate! Vă mulțumesc frumos, pentru că mi-ați oferit ocazia să fac o bucurie acestor ființe firave și frumoase!” Elevă, Ioana C.

„Această activitate m-a lăsat profund impresionată, deoarece am  văzut cu câtă dragoste sunt tratați cei vârstnici și orice cadou aduce pe buzele lor un zâmbet și câteva lacrimi în ochi. Angajații îi tratează ca si cum ar fi din familia lor” Elevă, Ana S.

Am participat la proiectul „Adoptă o bunică de 8 martie”,  am făcut felicitări pentru bunicuțe pentru a le aduce un zâmbet de 8 Martie. Nu am avut ocazia să cunosc bunicuțele și să le văd reacțiile când au citit felicitările de la noi, dar am primit poze de la centru și când le-am am văzut m-am emoționat până la lacrimi, deoarece singurătatea lor nu este una ușoară .” Elevă, Alexia P.

„ A fost o surpriză neașteptată, vă mulțumesc, sunteți niște eroine! Bunicuța, dna Neli I.

“Foarte frumos a fost totul! Vă mulțumim! “ Bunicuța, dna Angelina C.

“A fost o zi impresionantă! “ Bunicuța,  Bunicuța, dna  Silvia P.

“Mă bucur foarte mult de tabloul primit – sunt așa cum sunt eu! Vă pup de o mie de ori! “ Bunicuța, dna  Ștefana Ș.

“Eu nu știu să zâmbesc, dar uite ce zâmbet frumos am în poza aceasta!” Bunicuța, dna Rodica B.

Cu sufletul încărcat de bucurie și emoție pozitivă, transmitem urări de bine, sănătate, zile senine și mulți ani binecuvântați tuturor doamnelor !

 

 

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Skip to content