Lângă ușa unde nimeni nu se-oprește,
Vine Fiul dulce, singur, și grăiește.

Leru-i, Doamne, ler, Eu cu drag din cer
Vin pe orice ger lângă cel stingher,
Leru-i, Doamne, ler…

În perioada 19-23.12.2022, în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice s-a derulat proiectul Vestea Nașterii primim, sufletele primenim!”

Scopul proiectului a fost păstrarea tradiţiei creştine de a primi vestea Naşterii Pruncului Iisus Hristos prin colind, sensibilizarea vârstnicilor în pragul marelui praznic al Nașterii Domnului.

În fiecare an, primirea colindătorilor şi melodicitatea colindelor, care redau în versuri întâmplările și faptele legate de Nașterea lui Hristos, au îmbunătăţit considerabil viaţa spirituală a vârstnicilor în pragul sărbătorilor, trezind în sufletul tuturor  bucurie, bunătate, sensibilitate, precum şi melancolia vremurilor când ei înşişi erau colindători.

În acest an, vârstnicii au primit colindătorii în holul mare de la etajul al doilea al imobilului, aici fiind creat un cadru cu tematică de Crăciun, în jurul bradului frumos împodobit.

Ne-au trecut pragul mai multe grupuri de colindători, elevi ai școlilor din municipiul Brașov, tineri de la diverse asociații, precum și creștini ai diferitelor culte, aceștia închipuind tainic pe îngerii, care binevestesc păstorilor de la Betleem bucuria Naşterii lui Hristos, dar şi pe Însuşi Hristos-Domnul, Care ne aduce bucuria iubirii lui Dumnezeu pentru oameni şi aşteaptă ca şi noi să răspundem, cu bucurie şi iubire, la chemarea Sa. Unii vestitori, pe lângă colindele interpretate cu multă sensibilitate și așezate cu mult drag în sufletul celor prezenți, au oferit gazdelor și mici daruri, cum ar fi: dulciuri, fructe, felicitări, îngerași hand-made, care au surprins în mod plăcut auditoriul, împlinind astfel versul colindelor ”n-am venit să cerem, am venit să dăm”. În ultima zi a proiectului vârstnicii au fost colindați și de către personalul de specialitate al căminului.

Activitatea s-a finalizat cu interpretarea de colinde de către toți cei prezenți, vârstnici și angajați, precum și a unor obiceiuri și tradiții care se practică de Anul nou, ulterior toți vârstnicii  primind daruri pregătite cu mult drag și suflet pentru dânșii, prin preocuparea personalului căminului și a altor dăruitori.

Proiectul și-a atins obiectivele, în cadrul căminului creându-se o atmosferă de speranță și bucurie întreaga săptămână; zilnic, pe holurile centrului răsunând glasurile cristaline ale colindătorilor. Astfel, pe chipurile vârstnicilor s-a așezat o pace tainică, fiind pătrunși de frumusețea colindelor și a urărilor transmise, iar noi suntem încrezători că fiecare suflet colindat s-a făcut iesle primitoare și caldă pentru primirea Pruncului Iisus Hristos.

“Iată vin păstorii în grabă pe pământ,
Și de prunc pe toți întreabă pe pământ.

Hai vecine la ferestre, haide să ne dai de veste
Că-i aici la tine în iesle Pruncul sfânt.”

Echipa CPV

 

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Skip to content